Tota una vida de gimnàs, una llarga vida!

Arriba un moment en la nostra existència, en la qual o et cuides o et descuides, així de simple…

.

Per això aprofitant aquest espai vull fer referència a un segment de població singular i molt especial dels clubs de fitness: els nostres avis/avies (al Gimbe Masters). Sembla que la majoria de les activitats dirigides són específicament dissenyades per a un determinat sector amb major tolerància al nivell d’intensitat. No obstant això, si hi ha persones que entenen d’hàbits saludables, de constància, de fidelitat i determinació abans les adversitats de “xapa i pintura” que a tots ens acaben afectant, són ells.

.

Per què és necessari l’exercici a partir de certa edat?

Entre uns altres, hi ha dos arguments poderosos que ens haurien d’animar a realitzar activitat física regularment a partir de certa edat. En primer lloc perquè l’exercici és bàsic en la prevenció i el tractament de malalties cardiovasculars i, en segon lloc, perquè juga un paper primordial en la prevenció del declivi en la capacitat funcional, que se sol començar a revelar de manera molt eloqüent a aquestes edats. Aquestes dues raons són les causes més importants de discapacitat en les persones majors de 50 anys.

La realització d’un entrenament físic relativament intens adaptat a la seva capacitat s’acompanya d’increments significatius en la força, la resistència aeròbica, mobilitat articular, habilitat motora, autoestima i longevitat, independentment de l’edat i el sexe, sempre que la intensitat i durada del període d’entrenament siguin suficients.

Des de la segona o tercera dècada de la vida, les capacitats del sistema neuromuscular, cardiovascular i respiratori de l’ésser humà comencen a disminuir progressivament. Les persones de 75 anys presenten, pel que fa als joves de 20 anys, una disminució de:

  • la resistència aeròbica (45%),
  • agafar fent pressa amb les mans (40%)
  • la força de les cames (70%)
  • de la mobilitat articular (50%)
  • i de la coordinació neuromuscular (90%).

La deterioració amb l’edat de la funció muscular és un dels principals factors que influeixen en la disminució de la capacitat de vida independent de les persones.

Hi ha estudis que mostren com les persones entre 60-70 anys que van participar en un programa de 4 mesos d’entrenament per al desenvolupament de la força i massa muscular, van recuperar la capacitat funcional i potència muscular de vint anys abans, és a dir es trobaven igual que companys seus que van començar el mateix programa d’entrenament amb 40 anys.

La força com a capacitat física bàsica és necessària per poder realitzar moltes tasques de la vida quotidiana com pujar escales, aixecar-se d’una cadira o passejar. També es creu que la reducció amb l’edat de la capacitat del sistema neuromuscular per generar força també afavoreix el risc de caigudes i relliscades, típiques d’aquest grup d’edat.

Escrit per: Txema Gonzalez