Aquests dies al Gimbe parlant amb molts de vosaltres en les converses a la cafeteria, a la sala de fitness, als vestidors o just en els moments abans de començar i acabar una classe, constato que molts esteu fatigats, amb humor variable entre l’angoixa, la rabia, la frustració, la il·lusió…
Són dies en conjunt d’estrès, per molts motius i en múltiples fronts, personals, relacionals, professionals, socials. Compartiu també que darrerament us costa dormir. No és d’estranyar, desconec si hi ha una dita popular (molt probablement), si hi és, segur que deu anar en aquest sentit: “Ningú dorm bé amb preocupacions al cap”.
Què podem fer per gaudir d’un son ben plàcid?
Bé comencem per aclarir que no sóc cap expert del són. Parlaré tant sols des de la meva experiència personal i del què he après treballant com a Coach i instructor de Mindfulness. Ofereixo 3 consells bàsics.
No deixis de venir al Gimbe, segueix practicant exercici físic amb regularitat
És molt possible que aquest estat d’estrès et prengui energia, et sentis més cansat i apàtic. Així és possible que hi hagui dies que no tinguis ganes de venir a fer exercici i que no en facis, queda’n-te a casa reposant o atrapat a les xarxes socials -molt possiblement incrementant d’aquesta manera l’angoixa i les preocupacions.
Hi ha prou estudis que argumenten que l’exercici físic ajuda a adormir-se més rapidament i a tenir un son de més bona qualitat. Al mateix temps, fent exercici, estaràs més despert i atent durant el dia i revertiràs els efectes de l’estrès.
La meva recomanació, és que mantinguis la rutina i la pràctica física que fas en l’actualitat, perquè és el què t’agrada i segurament és més fàcil de mantenir. Així mateix, tota activitat física, esport o exercici que comporti un fet social i relacional, lúdic i alegre t’ajudarà a alleugerir els efectes de l’estrès.
La practica de Mindfulness
Les preocupacions i les angoixes es retroalimentant fent-ne créixer el seu flux si no som capaços de desprendre’ns del seu corrent. Separar-nos dels nostres pensaments, aprendre a observar-los, aprendre a distingir els que estan basats en fets i els que són virtuals productes de la nostra angoixa és fonamental per mantenir una higiene mental i en conseqüència poder dormir plàcidament. Adonar-nos que el nostre cervell produeix pensaments, més enllà del nostre control i voluntat, i del qual en som subjectes és vital per fer el primer pas cap a una millor disposició a la serenor i la relaxació.
Aprendre a desprendre’ns d’aquest corrent és especialment difícil en moments d’estrès, ansietat o angoixa. Si l’exercici físic pot ser el primer pas cap a un estat de més serenor, aprendre a prendre perspectiva dels nostres pensaments és un pas molt fonamental per aconseguir un estat més profund de serenor, pau i benestar.
La pràctica de Mindfulness, en qualsevol de les seves formes, ens ajudarà significativament tant per pal·liar els moments d’angoixa com per prevenir-ne pics.
Com hem mencionat anteriorment el Mindfulness té múltiples formes de pràctica, aquest fet ens ofereix la possibilitat de trobar la forma més adequada a les nostres circumstàncies d’espai-temps i a les nostres característiques i preferències. Et recomano fermament que t’inicis a aquesta pràctica, no tant sols dormiràs més i millor sinó que a més gaudiràs d’un ampli conjunt de beneficis per la teva salut i el teu benestar.
Rituals prèvis
I finalment, anar a dormir és un ritual diari, si tenim dificultats per adormir-nos, pot ser assenyat revisar el conjunt d’hàbits que encadenem abans d’anar a dormir i, si és escaient, modificar-los o canviar-los a fi de facilitar una progressiva relaxació que culmini en adormir-nos rapidament un cop ens estirem al llit. Per no allargar-me en excés, que aquest tema ho permetria, tant sols farem una recomanació que de segur no és el primer cop que sents, però que observo de forma repetitiva en persones i clients que tenen dificultat per adormir-se. L’ús de les xarxes socials, així com mirar la a televisió programes de debat poden alterar amb facilitat el nostre estat d’ànim i també l’estat mental en sentit contrari a aquells més proclius per adormir-nos amb facilitat. El meu suggeriment seria: Deixa el mòbil lluny del teu abast a partir del moment que encares els rituals per anar a dormir i aprofita per connectar amb els que tens al teu voltant.
Bé espero que aquest breu article us sigui profitós i que trobeu la pau per dormir còmodament, reposar forces i recuperar energies.
Isaac Carreras Olivé, Integral Master Coach al Gimbe