Entrenem per córrer o córrer per entrenar?

CÓRRER PER POSAR-SE EN FORMA O POSAR-SE EN FORMA PER CÓRRER…?

Iniciem una sèrie d’articles relacionats amb la pràctica del Running, per tal d’ajudar-vos i resoldre el dilema: córrer per posar-se en forma o posar-se en forma per córrer?

Benvolguts amics del Gimbe, escric des de l’experiència personal. Com ens ha passat a molts em vaig iniciar tard al running, a 29 anys. Vaig realitzar la meva primera cursa popular el 2011 i des d’aquest moment no vaig parar de fer curses, augmentant la distància, sense un treball previ i sense una planificació.

En poc temps vaig voler participar en una marató, i com no podia ser d’altra manera, em vaig lesionar. Una lesió que em va mantenir aturat 7 mesos. Per no escoltar el meu cos, per no tenir-lo preparat, per no polir la tècnica de carrera … “Diuen que l’ésser humà aprèn a cops de pal”…. i en el meu cas, així va ser.

Avui dia si no fas running i el penges a les xarxes, no ets “guai”, “no estàs a l’ona” … Aquest fenomen fa que tothom s’inici en el món del running sense una preparació adequada. Per poder gaudir de la pràctica del running d’una manera saludable i segura és necessari la prèvia preparació del nostre cos. Cal atendre a les següents recomanacions:

  • Mantenir/recuperar la mobilitat articular o minimitzar la seva pèrdua.
  • Enfortir la musculatura treballant els tres tipus de contracció que s’haurà de
  • suportar (excèntrica, isomètrica i concèntrica), augmentant el volum progressivament, per després afegir-hi més intensitat.
  • Tenir cura de la tècnica de carrera, la coordinació i l’agilitat.
  • Realitzar d’un treball preventiu de propiocepció (no esperar a la lesió) i d’enfortiment general i específic de tren inferior, del CORE, i també del tren superior.
  • Realitzar una planificació exhaustiva de l’entrenament, amb períodes de descans, on es tinguin en compte el calendari de proves i fites que es volen assolir,
  • Per poder recuperar la musculatura. Cal tenir molt present que recuperar, també és entrenar!
  • No excedir el nombre de sessions setmanals o el temps de sessió que has d’entrenar.
  • No allargar la vida útil de les sabatilles.

Continuarà.

Juan Barroso

Responsable Entrenaments Personals al Gimbe