Existeix algun risc si faig molt exercici cardiovascular?
.
En les dues parts precedents a aquesta entrada al nostre bloc, hem valorat què entenem per exercici aeròbic, els seus beneficis i quina quantitat és l’òptima per a la salut.
De fet, ens vàrem quedar en el punt de si, 150 minuts d’activitat aeròbica moderada a la setmana és millor que res i 300 minuts són millor que 150, existeix algun punt a partir del qual aquesta activitat pugui ser perjudicial? Especialment tenint en compte els esportistes professionals o amateurs que avui en dia, realitzen tantes hores d’entrenament cardiovascular.
Quedi clar que la resposta a aquesta pregunta és des d’una òptica cardiovascular, més enllà doncs de temes musculars o esquelètics, que en podem parlar un altre dia.
La veritat, és que avui en dia, les conclusions són poc contundents, perquè algunes de les anomalies trobades -com per exemple indicadors de dany cardíac trobats en sang de Maratonians després d’una marató-, són temporals, i semblen tornar a valors normals amb dies de repòs. L’únic fet, que si que sembla més clar, són alguns canvis estructurals que es donen en el cor produint arítmies ventriculars i/o fibril·lacions auriculars -sent aquestes últimes 5 cops més freqüents en esportistes d’esports de resistència que en persones normals.
.
Conclusions:
- Hi ha un consens ampli amb la majoria de professionals de la salut que els beneficis de l’exercici aeròbic són molt superiors que els riscos potencials per una àmplia part de la població
- Hi ha un part molt més gran de la població que té dificultats en arribar als mínims saludables que no pas persones que podrien estar fent massa exercici aeròbic.
- Si bé és evident que els esportistes d’esports de resistència aeròbica han de fer molts més minuts dels que diuen les directrius – de salut – per competir en l’alt nivell, aquest augment de minuts no suposa un increment en beneficis per a la salut. Com diu el doctor Cooper: “Si corres més de 15-20 milles la setmana, ho estàs fent per altres motius que per aconseguir una bona salut”.
- Per aquells que estan competint en esports de resistència, sembla que hi ha un subgrup que patirà canvis no desitjats en la funció i estructura del cor. L’investigador O’Kafee conclou que més d’una hora al dia d’exercici aeròbic vigorós disminueix els beneficis i inclús podria causa afectes adversos en algunes persones.
- Es tracta doncs de trobar el llindar d’estimulació correcta, per a cada un de nosaltres, en el qual gaudim dels beneficis de l’exercici aeròbic.
.
Aquesta sèrie d’articles està inspirada en un article de divulgació publicat i inspirat en els estudis de:
1O’Keefe J.H., Patil H.R., Lavie C.J., Magalski A., Vogel R.A., McCullough P.A. (2012). Potential Adverse Cardiovascular Effects from Excessive Endurance Exercise. Mayo Clinic Proceedings, 87(6), 587-595.