La diabetis es caracteritza per una incorrecta gestió dels hidrats de carboni ingerits que resulta en una incapacitat de mobilitzar la glucosa des de la sang cap als teixits. D’aquesta manera, la primera observació mèdica de la malaltia serà la glucèmia elevada.
Com es diagnostica?
Per diagnosticar la Diabetis cal una anàlisi de sang on es mesura el nivell mitjà de sucre dels darrers tres mesos i també es mesura el nivell actual de sucre en sang (després d’un dejuni de 8 h.).
Prevenció
Actualment no hi ha cap forma o mètode per tal de poder prevenir la Diabetis Tipus I, ja que la seva causa, avui dia, encara és desconeguda.
Hi ha formes per intentar prevenir la Diabetis tipus 2 que consisteix a mantenir un pes corporal saludable menjant aliments sans i porcions adequades tot mantenint un estil de vida actiu, no fumar. També, com a prevenció, hi ha l’opció farmacològica que en alguns casos pot ajudar a retardar o prevenir aquesta patologia.
ACTIVITAT FÍSICA
L’activitat física aeròbica, més coneguda com de resistència, és la més adequada (ex: atletisme, natació, ciclisme…). La pràctica esportiva ajuda a augmentar el reg sanguini, augmentar el colesterol “bo” (HDL) i disminuir la necessitat d’insulina, ja que el cos utilitzarà aquesta glucosa en sang com a substrat d’energia i reduirà, d’aquesta forma, el nivell de sucre en sang.
És de vital importància, per les persones que practiquen activitat física amb Diabetis, controlar la concentració de glucosa en sang (abans, durant i després de la realització de l’activitat).
NUTRICIÓ
La relació entre l’alimentació i la Diabetis és molt estreta. Tant en el tractament com la prevenció de la diabetis, sobretot la de tipus 2 o insulino-resistent, l’alimentació tindrà un paper determinant.
Respecte a l’alimentació, caldrà fer una bona elecció dels hidrats de carboni que ingerim, sempre en un context de dieta equilibrada i un estil de vida saludable.
Els aliments rics en hidrats de carboni són els cereals i els seus derivats (farines, pasta, pa, brioixeria), els tubercles (patata, moniato), les fruites i els llegums. A part, trobaríem l’aliment estrella, com és el sucre.
La millor manera de consumir aquests aliments serà triar sempre les seves versions completes per davant de les seves versions refinades. D’aquesta manera, serà més interessant el consum de pasta integral per davant de la pasta blanca o la fruita sencera, amb pell i tot, per davant dels sucs de fruita. I, per sobre de tot, limitar el sucre.
Dins del context d’alimentació equilibrada, aquests aliments s’haurien d’ingerir en un àpat més complet, on hi hagi una bona quantitat d’hortalisses, que ens aportaran fibra, aliments rics en proteïna i greixos saludables.
Tots aquests factors faran que tant la digestió com el pas de la glucosa a la sang es faci de manera més lenta i sostinguda. Així, la glucèmia en sang pujarà més lentament i l’organisme podrà respondre de manera adequada, repartint-la correctament pels teixits.
Si necessites un seguiment en la teva dieta o vols millorar la teva activitat física, a DiR Gimbe estem preparats/des per ajudar-te!
Dani Badia
Dietista-Nutricionista d’Alternatura / DiR Gimbe
Adrià Pla
Tècnic de DiR Gimbe