En els últims anys, s’ha dedicat una creixent atenció a la relació entre l’activitat física i el rendiment acadèmic en nens i adolescents. Més enllà de les pràctiques esportives convencionals, l’entrenament de força ha emergit com una disciplina clau no només per al desenvolupament físic, sinó també per les seves implicacions en l’àmbit educatiu. ➡️ Dos estudis recents han explorat aquesta connexió, oferint evidències clares sobre com el treball muscular pot influir positivament en els resultats acadèmics dels més joves.
📚L’article “Actividad física y rendimiento académico en la infancia y la preadolescencia: una revisión sistemática” de Chacón-Cuberos i col·laboradors, presenta una anàlisi exhaustiva de diferents estudis sobre com l’activitat física, inclòs l’entrenament de força, pot afectar el rendiment acadèmic. L’entrenament de força, en particular, ajuda a millorar la salut general dels nens✅, reduint el risc de problemes com l’obesitat, que sovint està associada a una disminució en el rendiment acadèmic. A més, la pràctica regular d’exercicis de força pot augmentar la motivació i l’autoestima dels nens✅, factors clau per a un bon rendiment escolar.
📚Un altre estudi rellevant, titulat “Effects of Resistance Training on Academic Outcomes in School-Aged Youth: A Systematic Review and Meta-Analysis. Segons els autors, l’entrenament de força millora la funció cognitiva✅ a través de diversos mecanismes, com ara l’increment del flux sanguini al cervell i l’alliberament de factors neurotròfics. També destaca que els nens que participen en aquestes activitats experimenten una millora en la seva capacitat de gestionar l’estrès i mantenir una actitud positiva davant els reptes acadèmics✅
Els estudis analitzats ofereixen una base sòlida per comprendre els múltiples beneficis de l’entrenament de força en nens, tant a nivell físic com acadèmic.
A DiR Gimbe, sabem que l’entrenament de força no només millora la salut física dels nens, sinó que potencia el seu rendiment acadèmic. Invertir en aquesta pràctica és invertir en el seu futur.
Robinson, K., Riley, N., Owen, K., Drew, R., Mavilidi, M. F., Hillman, C. H., … & Lubans, D. R. (2023). Effects of resistance training on academic outcomes in school-aged youth: a systematic review and meta-analysis. Sports Medicine, 53(11), 2095-2109.
Chacón-Cuberos, R., Zurita-Ortega, F., Ramírez-Granizo, I., & Castro-Sánchez, M. (2020). Actividad física y rendimiento académico en la infancia y la preadolescencia: una revisión sistemática. Apunts Educación Física y Deportes, 36(139), 1-9.