Gestió Emocional en els dies crucials de la història de Catalunya

Gestió Emocional en els dies crucials de la història de Catalunya

Aquests darrers dies, i previsiblement també els dies vinents, han estat molt intensos des de diverses perspectives, una d’elles l’emocional. El conjunt de sensacions, sentiments i estats d’ànim que acaben configurant un estat emocional han estat moltes i variades, provocant experiències intenses en moments puntuals i menys intenses però sostingudes vàries hores i dies.

Aquesta situació ens suposa una càrrega i un desgast físic, emocional i mental important que sumat a unes expectatives incertes de cara als pròxims dies ens generen un estat, de fons, de neguit, angoixa i estrès que amb determinades situacions pot manifestar-se abruptament en respostes -físiques, emocionals i mentals- no desitjades.

Deixant de banda que la il·lusió ens empeny, que ens ajuda a fer el cor fort i a veure un futur millor, molt proper a l’horitzó, què podem fer per recuperar el nostre estat de benestar i gestionar amb eficàcia els moments d’emoció que apareguin?

Cuidar el Contenidor emocional

El nostre cos-ment viu, experimenta i emmagatzema l’experiència emocional. És el contenidor on el residu del conjunt de les gestions emocionals puntuals ocupen el nostre interior en forma d’energia metabolitzada i integrada (en cas d’una gestió positiva) o d’energia bloquejada, mal digerida (en cas d’una gestió negativa). Cuidar el contenidor (el nostre cos ment) ajuda a mantenir-lo en un estat d’equilibri saludable que permet continuar acumulant experiències, tant de bona gestió com d’una gestió no tant adequada -fins a un cert punt. Si el contenidor és ple, l’experiència emocional del moment no es pot assumir i normalment o bé tendeix a negar-se (ens tornem com pedres, ens bloquegem a les nostres emocions i a les dels altres), o bé explotem (amb comportaments agressius d’una dimensió normalment desproporcionada).

Com cuidem doncs el nostre contenidor, per continuar fluint saludablement amb l’experiència?

Aquest és sens dubte un fet molt personal, per diferents motius i característiques pròpies, cada un de nosaltres troba en diferents activitats o pràctiques -de forma conscient o inconscient- una sanació integral del contenidor cos-ment. Heus aquí uns exemples.

Fer exercici físic

L’exercici físic és un clàssic, és molt fàcil observar, que fer exercici físic, moure el cos (de múltiples maneres) ajudar a alliberar energia i a cultivar-ne de positiva. La meva recomanació, tenint en compte les característiques físiques i de salut personals, és mirar de practicar activitats moderadament intenses, que ens permeten buidar-nos i ens forcen a mantenir el 100% de la nostra atenció en allò que estem fent. Al Gimbe podem trobar-hi els HIT, els BAX, Els BodyArt, el Ciclo Indoor, l’AquaBalance.

Activitats Cos Ment

Tot i que varien en intensitat, les activitats cos-ment (Ioga, Taixí, Pilates…) el seu benefici principal -quan parlem de cuidar el contenidor- és l’atenció al propi cos (observació del seu estat), pràctiques de respiració (que ens ajuden a relaxar-nos), i l’atenció al moment present (que ens allunyen de pensaments repetitius que continuen alimentant un estat emocional).

Mindfulness / Meditació

Certament en períodes emocionalment intensos per molts ens resulta molt difícil fer una activitat de Mindfulness i/o Meditació, perquè tendeixen a ser de poc moviment i/o estàtiques. Possiblement, el fet de no poder parar quiet ja és un indicador que et fa falta fer-ho. Però podem trobar formes de Mindfulness que són més dinàmiques i que ens poden oferir el benefici principal d’aprendre a parar atenció en allò que desitgem -sense ser segrestats pels corrents de pensaments que ens impulsen a incrementar l’estat emocional no desitjat. La pràctica de Mindfulness ens ajudarà a relaxar-nos, i ens oferirà el coneixement intern necessari que ens serà molt útil en moments intensos emocionalment. Mindfulness caminant per la natura seria una molt bona opció.

Una bona Alimentació i un descans adequat

Evidentment tot allò que mengem té un impacte directe en el nostre contenidor cos-ment. Menjar doncs equilibradament i saludablement és una manera no tan sols de no alimentar el contenidor amb toxines innecessàries (que generen estrès interior), sinó també per guarir-nos dels efectes nocius de l’estrès. La nostra recomanació bàsica és un bon assessorament nutricional per part d’un expert, però també, igualment important, la consciència i el coneixement propi de com reacciona el teu contenidor amb determinats aliments i/o hàbits alimentaris.

Dormir, dormir profundament és equivalent a descansar. És el moment que donem al nostre cos la possibilitat de metabolitzar amb tranquil·litat els esdeveniments del dia. Anar curts de son no ens permet rendir òptimament i genera un estrès a l’organisme que haurem de saber gestionar, ja que ens és un handicap important per la gestió del moment a moment emocionalment intens.

Estima, juga i connecta’t

Saber evadir-se d’allò que ens envolta durant una estona és absolutament imprescindible. El fet relacional ens ajuda en aquest sentit, estar amb els amics, familiars, connectar amb la parella, passar bons moments i riure, riure d’un mateix també, ens ajuda a cuidar el nostre contenidor. Però no tan sols això, sinó que també, en certa mesura, ajuda a cuidar i nodrir el contenidor social, el què tens més proper i aquell més gran del qual formes part. Aquests dies, de fet, són un exemple de com, estar embolcallat del contenidor social -formant-ne part-, ens ajuda a canalitzar l’emoció del moment, ens permet actuar de manera que potser individualment ens seria més difícil.

Parlar-ne

Fixeu-nos com aquests dies tenim la necessitat de compartir el què hem viscut, tot sabent que molt probablement l’altre ha viscut el mateix que nosaltres. Necessitem compartir, i ens va bé, és una forma molt saludable de cuidar el contenidor cos-ment. Fent-ho, compartint, aprenem també a posar nom a allò que sentim, a vegades algú ens ajuda a definir-ho o inclús el seu exemple ens ajuda a digerir la nostra experiència.

Parlar-ne, sens dubte també ajuda a enfortir el contenidor social del qual tots formem part. Fent-ho, compartint l’experiència però també el què és important per a nosaltres, ajudem a crear un espai de saviesa compartit al qual podem accedir en els moments d’intensitat.

I durant el moment emocionalment intens, què puc fer?

Hi ha un conjunt de passos que es poden aprendre a fer i que a còpia de repetir-los s’integren en la nostra manera de fer de forma natural. Tenint en compte, que per això cal cert temps, en preparació pels dies vinents i esdeveniments us recomano tenir present el següent, fàcil i simple, però molt eficaç.

Sent el contacte dels peus a Terra, sent el teu Arrelament. Normalment les emocions intenses, quan no les gestionem, ens treuen dels nostres cabdals, ens fan perdre el seny i actuar impulsivament i barroerament. Al mantenir l’atenció amb els peus a terra, de forma conscient, mantenim el nostre arrelament. Com diu la dita, tocant de peus a terra, les nostres respostes són més sensates i adequades.

I ajuda i molt un segon moviment que hem de fer conscientment: Respirar i fer-ho cap a la panxa. Deixar baixar la respiració a la panxa, no tan sols ajuda al sentit d’arrelament, sinó que també ens connecta amb el centre de cos i ens permet connectar amb la nostra força interior, facilitant un major control i responsabilitat de la resposta del moment.

Són dos senzills moviments, però que poden tenir un gran impacte. Naturalment no són suficients per metabolitzar l’emoció del moment plenament, però poden ser suficients per prendre consciència del moment i viure’l amb la intenció (d’acció) que et proposes.

La Força és amb Nosaltres.

Isaac Carreras Olivé

Integral Master Coach, Coach al Club Gimbe, Professor de Mindfulness i Ioga.