Buidar el Got

Gestió emocional: Buidar el got

Aquest article l’inspira una conversa dins la xerrada de Gestió Emocional i Benestar que vaig realitzar en el programa més 50+ Vida del Gimbe.

Parlàvem de com ens hem de preparar el cos-ment per poder rebre amb plenitud i bona disposició les situacions d’estrès i/o emocionals que es produeixen a la nostra vida. D’aquesta preparació en dèiem, buidar el got, i observàvem els beneficis de fer-ho mitjançant pràctiques intencionades. L’exercici físic, el Mindfulness, les passejades a la natura, ballar, cantar, jugar o gaudir d’agradables converses varen ser anomenades pel grup com a activitats que es podien fer i que els anaven bé.

El present article vol ser un suport a com podem trobar maneres de buidar el got en el nostre dia a dia. Comencem amb una història que ho il·lustra:

Diu que fa molts anys un estudiant va anar a veure un mestre. Al cap d’una estona en què l’estudiant parlava i parlava, el mestre va proposar veure un te. Va començar a omplir-ne la tassa a poc a poc fins al capdamunt i aleshores va començar a vessar el te sobre la taula, així i tot el mestre continuava omplint-ne la tassa. L’alumne va cridar: “prou! No pot afegir-ne més si ja està plena!”. El mestre va deixar la tetera i va dir: “exactament”.

És cert doncs que necessitem espai per actuar efectivament, per gaudir relacionant-nos amb els altres i al voltant de les nostres reaccions emocionals.

Així i tot tendim a esprémer l’espai en formes múltiples: els armaris plens de roba al màxim, els horaris collats, els pressupostos ajustats, sense temps per xerrades calmades, les llistes de coses per fer sempre més llargues del què podem fer i el temps lliure que tenim l’omplim sense gaudir-lo…

Hem de recordar-nos doncs de la tassa o el got, com ho preferiu, i que el valor està en el seu espai, en el buit que sosté. Aquest buit és el contenidor d’una possibilitat, d’un potencial, d’una reserva. Com el que ofereix un full en blanc davant d’un escriptor, un espai de terra en repòs per cultivar, el no saber i la curiositat per provar noves hipòtesis davant d’un experiment, el temps d’espera entre sembrar i recollir el fruit…

Què us proposo doncs? Ser més conscients dels elements espai, espai-temps, d’obertura, de possibilitat, de reserva, i de buit en la teva vida.

Aquests elements pots manifestar-los de múltiples maneres. Per exemple, en el teu entorn:

  • Deixa una prestatgeria de l’armari buida, una taula d’estudi neta, un sofà sense l’extra de coixins o l’entrada de casa sense roba o trastos.
  • Al llarg del teu dia pots tenir cura de: Permet una breu pausa entre acabar una cosa i començar-ne una altra, entre llegir els missatges d’un grup de whats up i llegir-ne els d’un altre, respira abans d’agafar el telèfon que sona i fes una petita pausa quan el penges.
  • Però també pots apreciar aquests elements en una amiga que escolta, o una amistat de parla pausada o quan participes d’una conversa deixar que el final d’una frase reposi un moment abans no se n’inicia una altra…

Pots omplir el teu dia de mini espais que t’ajuden a espaiar la teva ment i buidar el got.

Inclús explora la pràctica de no acceptar una nova activitat o nova tasca com a mitja de reduir, buidar. Deixa acabar una conversa a algú altre, sense afegir-hi res més, no et comprometis a un projecte més dels que ja tens, …

Gaudeix també d’aquells moments que per a tu són petits tresors d’espai: els moments en què tothom dorm menys tu, el moment en què acabes una novel·la, un marbre buit abans de començar a cuinar, un forat inesperat en el teu horari, l’espai entre pensaments o un diumenge sense plans ni compromisos.

Recordo pràctiques que he donat als meus clients com: prendre’s el té o cafè assaborint-ne cada instant, aprendre a apreciar la bellesa del teu voltant, caminar expressament a poc a poc en un recorregut que fas habitualment…

Explora l’espai i el tempo en el teu dia a dia com a mitja per a buidar el got i inclús per no omplir-lo. Gaudeix.

Isaac Carreras Olivé

Integral Master Coach® al Gimbe