Beneficis de l’activitat física a l’aigua

En aquest últims anys la participació de persones de totes les edats en diferents programes d’activitat física a l’aigua s’ha incrementat progressivament.

.

Això es deu a la gran quantitat de beneficis que aporta aquesta pràctica a la salut, sempre i quant es faci de manera adequada.

.

Veiem quins són aquests beneficis:
  • L’efecte més conegut que provoca el medi aquàtic és la flotabilitat, és a dir, l’estat d’ingravidesa i per tant l’alliberació de la major part del nostre pes, gràcies a això dins l’aigua podem realitzar moviments que ha fora serien impossibles, no hi ha danys a l’aparell osteoarticular, no hi ha risc de caiguda, pot practicar-se a totes les edats i permet la integració de persones amb mobilitat reduïda.
  • La pressió hidrostàtica exerceix una acció de massatge sobre la pell i els músculs, estimulen la consciència de la superfície corporal, millorant el retorn venós i l’eficàcia del treball cardiovascular. A més a més és un mitjà per recuperar sensacions.
  • Els moviments que es realitzen en aquest medi són globals i intervenen gran part de la musculatura corporal, produint un major consum calòric i amplien el bagatge motriu de les persones.
  • La major densitat, la tensió superficial, la viscositat i les turbulències que a l’aigua es produeixen, oposen una resistència als nostres moviments, això permet un enfortiment i tonificació de la musculatura.
  • La reducció de la velocitat dels moviments per major densitat de l’aigua, impedeix la realització d’exercicis bruscos que poguessin provocar lesions.
  • L’adaptació del nostre cos a les forces de flotació, per mantenir-nos, avançar o submergir-nos a l’aigua, augmenta la capacitat motriu i l’equilibri.
  • L’aigua és un element lúdic i de relació social immillorable que provoca sempre riures i diàlegs, generant estats d’ànim positius. Això afavoreix un ambient lúdic-recreatiu, i d’aquesta manera proporciona una gran motivació per mantenir la constància de la seva pràctica.
  • La temperatura de l’aigua també exerceix uns efectes beneficiosos. Si es troba a més de 28-29 °C millora la circulació sanguina i la mobilitat articular. A més produeix una gran relaxació, tant psíquica com física, reduint d’aquesta manera dolors musculars, articulars i estrés.

.

Animeu-vos a provar les activitats aquàtiques del centre i a aconseguir els beneficis que aquestes ens donen.

.

Escrit per: Diana Carrasco