Entrenem per córrer o córrer per entrenar -segona part

Entrenem per còrrer o correm per entrenar?

Continuem parlant del còrrer i la necessitat d’un entrenament específic i no fer servir el propi còrrer per entrenar.

I és que, com a activitat d’alt impacte i cíclica, còrrer s’associa a diverses lesions; des de les més comunes, com el “genoll del corredor”, les estirades musculars (especialment dels femorals), el “mugró del corredor” a causa de la fricció, les torçades de turmells, la síndrome de la banda iliotibial, la inflamació del tendó d’aquil·les, fins a les fractures per estrès, que solen ocórrer a corredors sota règims d’entrenament d’alt volum o intensitat.

Hi ha un fort consens entre les comunitats atlètica i científica en què, com ja hem assenyalat, es pot minimitzar la possibilitat d’ocurrència d’aquestes lesions mitjançant:

  • L’escalfament previ
  • L’ús de calçat adequat per córrer
  • La millora de la tècnica
  • La pràctica d’exercicis d’enfortiment
  • El respecte als descansos adequats.

Un altre mètode de prevenció de lesions que es recomana des de la comunitat atlètica és l’estirament, però és controvertit. En podem parlar tant, que ho deixarem estar per a la propera lectura…!

Centrem-nos en les lesions més comunes, les que es donen per una pràctica excessiva i/o la manca de descans, que causa un estrès excessiu pels teixits per no permetre que aquests es recuperin. Així com una tècnica pobre o la presència de desequilibris musculars. Aquests factors combinats són els que causen moltes de les lesions esmentades. La falta d’un condicionament físic adequat és el tret comú en totes elles.

Per tant queda clar el meu posicionament; és imprescindible un previ condicionament físic per a una pràctica segura del running (així com per a qualsevol altra activitat esportiva). Minimitzarem les possibilitats de lesió, gaudirem de l’activitat, rendirem més i millor, i en cas que la lesió arribi, minimitzarem les seqüeles d’aquesta.

Clica el següent enllaç i llegeix la primera part d’entrenen per còrrer o correm per entrenar

En el següent article parlarem amb detall de les lesions més comunes.

Juan Barroso

Responsable Entrenaments Personals al Gimbe