IOGA TERAPÈUTIC

El ioga és una pràctica originària de la Índia, no és només una activitat física o una practica esportiva sinó una disciplina que busca millorar l’estat físic, mental i espiritual de la persona, mitjançant els 8 estadis que tot iogui deu seguir per que la vida sigui més plena i amb més pau. (yamas, niyamas, asanas, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana i samadhi)

Actualment hem occidentalitzat el ioga, adaptant-lo a les nostres creences i a les nostres necessitats, i fem ús dels seus beneficis més immediats a través d’asanas i pranayama.

Asanas significa un estat de l’ésser en el que ser conscient, calmat, tranquil i confortable, física i mentalment. Son unes posicions especifiques del cos per obtenir, agilitat, equilibri, elasticitat, força i resistència.

Pranayama és el control de l’energia vital, el control de la respiració, el primer que necessitem es aprendre a respirar conscientment i integrar-ho amb el moviment. (1)

El ioga es una potent eina terapèutica, evidenciant aquesta afirmació les nombroses investigacions científiques que corroboren els seus beneficis.  Els estudis ens mostren, com un programa continuat de pràctica de ioga millora aspectes metabòlics en pacients diabètics, incrementa la capacitat funcional i augmenta el llindar del dolor en persones que pateixen osteoartritis. Recomanen l’ús del ioga com a teràpia complementària a la pràctica clínica, indicant que pot comportar beneficis per a la salut més enllà dels tractaments tradicionals.(2)

Ara bé, que és el ioga terapèutic? Totes les pràctiques de ioga en essència son terapèutiques, així doncs sembla redundant. Però el que busquem en aquest estil és adaptar les asanas, és reconèixer les limitacions per treballar des d’una consciència que ens permetrà sincronitzar cos i ment. L’objectiu del ioga terapeutic és sanar el cos-ment, buscant aquelles asanas que ens siguin beneficioses, adaptant a cada cas individual, progressant i millorant a nivell físic, sense oblidar la ment, respirant amb plena consciència i trobant espais de relaxació i meditació.

 

 

(1) Swami Satyananda Saraswati. Asana, Pranyama, Mudra, Bandha.

(2) Jeter PE, Slutsky J, Singh N, Khalsa SBS. Yoga as a therapeutic intervention: A bibliometric analysis of published research studies from 1967 to 2013. J Altern Complement Med [Internet] 2015 [citat 2021 juny 10];21(10):586-92. Available from: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2015.0057

 

Jonatan Caro

Fisioterapeuta, equip DiR Gimbe