6 d’abril, Dia Mundial de l’Activitat Física

Acumula minuts d’activitat física cada dia

Sovint ens preguntem perquè existeix i/o celebrem “el dia mundial de…”. Moltes vegades la resposta va encarada cap a un tipus de reivindicació o millora per a la societat. El 6 d’abril és el Dia Mundial de l’Activitat Física i, per tant reivindiquem la importància de l’activitat física dins de la nostra vida diària. Segons la OMS (Organització Mundial de la Salut), la inactivitat física constitueix el quart factor de risc més important de mortalitat a tot el món (6% de defuncions a nivell mundial). Només la superen la hipertensió (13%), el consum de tabac (9%) i l’excés de glucosa a la sang (6%). El sobrepès i la obesitat representen un 5% de mortalitat mundial.

HISTÒRIA

Al llarg de la història, els humans ens hem anat convertint en éssers cada vegada més sedentaris: en primer lloc, la climatologia, més favorable que la dels nostres avantpassats, ens ha fet més senzill aconseguir una enorme varietat de recursos de tipus alimentari. Uns recursos que s’han seguit obtenint de la natura, però que a poc a poc van anar derivant al desenvolupament de l’agricultura i ramaderia. El mateix ha passat amb l’ús de la tecnologia, la maquinària, el transport i els avantatges que aquests ens proporcionen. Però alerta! Tots aquests beneficis ens han generat comoditat però alhora ens produeixen un desavantatge a nivell físic: la inactivitat física s’ha apoderat de la nostra vida diària sense que ens adonem dels perjudicis a nivell de salut que se’n deriven.

ACTUALITAT

Actualment, està demostrat que l’activitat física practicada amb regularitat redueix el risc de cardiopaties coronàries i accidents cerebrovasculars, diabetis de tipus II, hipertensió, càncer de còlon, càncer de mama i depressió. A més, l’activitat física és un factor determinant en el consum d’energia, pel que és fonamental aconseguir un equilibri energètic i el control del pes. Practicar esport també té grans beneficis sobre el nostre estat mental i emocional ja que es generen hormones com les endorfines, que produeixen sensació de plaer, felicitat i tenen un efecte analgèsic natural.

Si a més a més de tots els beneficis esmentats anteriorment li sumem que l’activitat física és divertida, ens motiva, ens fa conèixer més a fons el nostre cos i ens ajuda a establir noves relacions socials, crearem una adhesivitat a l’activitat física i a l’esport que difícilment ens farà retornar a la vida sedentària.

RECOMANACIONS

GIMBE

Si ets una persona activa, des del GIMBE t’animem a continuar per aquest camí i ens agradaria seguir compartint-lo amb tu. En cas contrari, si no ets una persona activa i t’interessa obtenir tots els beneficis de l’activitat física, no dubtis a passar pel Club a informar-te de totes les activitats i serveis que t’oferim. De ben segur que no te’n penediràs!

“Cuida el teu cos, és l’únic lloc on viuràs tota la vida”