Barretes energètiques

Les barretes energètiques són productes dissenyats especialment per a esportistes que contribueixen a optimitzar el rendiment esportiu degut a la seva composició nutritiva i poden ser molt útils per tenir una aportació d’energia ràpida i de qualitat.

.

Composició i ingredients

Les barretes poden contenir cereals, fruites seques, fruits secs, sucre, mel, lactosa, llet en pols i xocolata entre d’altres.

Els hidrats de carboni complexes (d’absorció lenta) són l’ingredient principal d’aquests productes i procedeixen de cereals com els flocs de civada, blat de moro, blat i arròs. També acostumen a tenir hidrats de carboni senzills, normalment en forma de glucosa i fructosa, la qual cosa permet recarregar les reserves de glucogen ràpidament. Si s’afegeix mel, llet condensada o fruita dessecada el contingut en sucres augmenta.

Respecte al perfil lipídic existeixen moltes diferències. Si bé hi ha barretes que poden arribar a contenir un 20% de greixos, n’hi ha d’altres que en presenten tan sols un 4%. Aquest és un aspecte a tenir en compte en funció de l’objectiu per al qual prenem la barreta. Si la prenem per obtenir una energia ràpida i instantània buscarem barretes menys grasses i més hidrocarbonades, ja que són els hidrats de carboni els que ens proporcionen energia, podent a més les grasses dificultar la digestió de l’esportista. En aquest sentit també és important tenir en compte la quantitat de fibra, ja que aquesta podria donar lloc a molèsties gastrointestinals mentre practiquem exercici.

Sovint també acostumen a enriquir-les amb vitamines i minerals que intervenen en l’aprofitament de nutrients per part del nostre organisme i en els processos d’obtenció d’energia a partir dels aliments, cosa que adquireix especial rellevància en períodes que impliquen un gran desgast energètic.

.

Quan prendre-les

El quan prendre les barretes energètiques dependrà del tipus d’exercici, de la intensitat i de la durada d’aquest. En activitats esportives de llarga durada (diverses hores) s’aconsella prendre una barreta abans de l’exercici, una altra durant, i una altra abans de les dues hores d’haver-lo finalitzat per afavorir una correcta recuperació. També poden ser útils dues hores abans de la pràctica d’un exercici aeròbic intens, ja que és una forma ràpida i còmode de proporcionar a l’organisme una generosa dosi d’energia i nutrients, encara que tot això dependrà, és clar, de la nostra alimentació habitual.

Les barretes acostumen a aportar entre 350 i 500 Kcal per 100g, la qual cosa es tradueix en què una barreta que sol ser de 25-30g aporta entre 120 i 170 Kcal. Per aquest motiu ajuda a proporcionar calories extres entre àpats, però de forma lleugera, la qual cosa permet menjar abans, durant i després de l’exercici sense que la digestió interfereixi en l’esforç si les barretes tenen una composició adequada per a tal fi.

.

Perquè ens poden ser útils?

Les barretes energètiques presenten molts avantatges; són fàcils de portar, poc voluminoses (fàcils de guardar) i es conserven bé.

Aquests productes estan elaborats per satisfer les necessitats energètiques de l’esportista durant un esforç intens i perllongat, de manera que ajuden a disminuir la fatiga, a optimitzar el rendiment i a més, faciliten una recuperació més ràpida després de l’exercici.

Encara que puguin ser un complement ideal en moltes ocasions, és molt important fer un bon ús, ja que existeixen estudis que demostren que hi ha moltes persones que consumeixen productes per a esportistes quan no realitzen cap activitat confonent-les amb un “producte saludable” que es pot prendre a qualsevol hora, donant lloc sense necessitat a un excés de calories en la dieta.

.