Beneficis exercici aeròbic III

Existeix algun risc si faig molt exercici cardiovascular?

.

En les dues parts precedents a aquesta entrada al nostre bloc, hem valorat què entenem per exercici aeròbic, els seus beneficis i quina quantitat és l’òptima per a la salut.

De fet, ens vàrem quedar en el punt de si, 150 minuts d’activitat aeròbica moderada a la setmana és millor que res i 300 minuts són millor que 150, existeix algun punt a partir del qual aquesta activitat pugui ser perjudicial? Especialment tenint en compte els esportistes professionals o amateurs que avui en dia, realitzen tantes hores d’entrenament cardiovascular.

Quedi clar que la resposta a aquesta pregunta és des d’una òptica cardiovascular, més enllà doncs de temes musculars o esquelètics, que en podem parlar un altre dia.

La veritat, és que avui en dia, les conclusions són poc contundents, perquè algunes de les anomalies trobades -com per exemple indicadors de dany cardíac trobats en sang de Maratonians després d’una marató-, són temporals, i semblen tornar a valors normals amb dies de repòs. L’únic fet, que si que sembla més clar, són alguns canvis estructurals que es donen en el cor produint arítmies ventriculars i/o fibril·lacions auriculars -sent aquestes últimes 5 cops més freqüents en esportistes d’esports de resistència que en persones normals.

.

Conclusions:
  1. Hi ha un consens ampli amb la majoria de professionals de la salut que els beneficis de l’exercici aeròbic són molt superiors que els riscos potencials per una àmplia part de la població
  2. Hi ha un part molt més gran de la població que té dificultats en arribar als mínims saludables que no pas persones que podrien estar fent massa exercici aeròbic.
  3. Si bé és evident que els esportistes d’esports de resistència aeròbica han de fer molts més minuts dels que diuen les directrius – de salut – per competir en l’alt nivell, aquest augment de minuts no suposa un increment en beneficis per a la salut. Com diu el doctor Cooper: “Si corres més de 15-20 milles la setmana, ho estàs fent per altres motius que per aconseguir una bona salut”.
  4. Per aquells que estan competint en esports de resistència, sembla que hi ha un subgrup que patirà canvis no desitjats en la funció i estructura del cor. L’investigador O’Kafee conclou que més d’una hora al dia d’exercici aeròbic vigorós disminueix els beneficis i inclús podria causa afectes adversos en algunes persones.
  5. Es tracta doncs de trobar el llindar d’estimulació correcta, per a cada un de nosaltres, en el qual gaudim dels beneficis de l’exercici aeròbic.

.

Aquesta sèrie d’articles està inspirada en un article de divulgació publicat i inspirat en els estudis de:
1O’Keefe J.H., Patil H.R., Lavie C.J., Magalski A., Vogel R.A., McCullough P.A. (2012). Potential Adverse Cardiovascular Effects from Excessive Endurance Exercise. Mayo Clinic Proceedings, 87(6), 587-595.