Dieta equilibrada i exercici físic

La clau per mantenir el metabolisme actiu!

.

Sovint pensem que la millor manera per compensar l’excés de calories ingerides és a través de la dieta, però l’exercici també és un factor determinant perquè manté el metabolisme actiu i a més a més aporta benestar.

El metabolisme és el conjunt de reaccions químiques que s’esdevenen a les cèl·lules del nostre organisme per transformar unes biomolècules en d’altres d’aprofitables per al manteniment de la vida. Una de les funcions principals d’aquesta transformació és convertir els nutrients que ingerim a través dels aliments en energia. És com un motor que crema gasolina per poder funcionar.

Així, com més actiu mantinguem el nostre metabolisme més fàcil serà que les calories que aportem a la nostra alimentació entrin en combustió i es puguin utilitzar per a l’acompliment de les activitats diàries, en comptes d’acumular-se i fer-nos guanyar pes.

La clau és augmentar el nostre metabolisme basal, que és l’energia mínima que necessitem per mantenir el nostre organisme “viu” en fase de repòs. El ritme del metabolisme basal depèn molt de la quantitat de teixit corporal magre, de la superfície corporal i de l’hormona tiroïdal. Si el volem augmentar, hem de tenir en compte el nostre nivell d’activitat física. Si aquest nivell és elevat mantindrem el “ralentí” alt i gastarem més combustible. Està comprovat que l’activitat física augmenta les necessitats energètiques basals fins a un 25-40%.

.

Com podem augmentar el metabolisme basal?

post6_2L’exercici cardiovascular, té un paper important en el metabolisme dels greixos perquè, com que és una activitat de llarga durada, després d’haver cremat les reserves de glucògen (sucre) hepàtic i muscular, es comencen a cremar les reserves de greix. Resulta interessant treballar a una intensitat adequada per a cada individu en funció de les seves característiques.

La dieta, no deixa de ser un altre factor imprescindible per mantenir el metabolisme actiu i gaudir d’un bon estat de salut. Existeixen molts mites respecte d’aquest tema i per això volem recordar-vos quatre consells bàsics que us ajudaran a estimular-lo.

.

Consells bàsics que ajuden a estimular el metabolisme:
  • No saltar-se cap àpat: El fet d’estar moltes hores sense menjar farà adaptar el metabolisme a un ritme més lent i per tant a ser menys actiu. L’esmorzar sol ser un dels àpats que més persones solen deixar de banda i justament és un dels més importants del dia perquè venim del dejuni de la nit.
  • Ingestes regulars: Per tal de mantenir un nivell de glucosa en sang constant i evitar pics massa bruscs de la glucèmia, s’aconsella realitzar petites ingestes de manera regular. Sovint es diu que hauríem de menjar cada 3-4 hores.
  • Realitzar una dieta equilibrada: Sempre, sigui quin sigui el nostre objectiu, cal seguir un model de dieta equilibrada, amb aliments d’alta qualitat que ens aportin una gran varietat de nutrients.
  • No realitzar dietes hipocalòriques sense la supervisió d’un professional: Si es practica una dieta massa baixa en calories, el cos recuperarà el pes perdut de seguida que ens tornem a alimentar amb una dieta normocalòrica. Cal que demanem sempre consell a una persona formada perquè pugui valorar el nostre estat nutritiu i personalitzar la dieta.

.

Escrit per Laura Perez