El meu fill/a es queixa de mal d’esquena

Es molt comú que els infants i els adolescents pateixin de mal d’esquena, es creu que al voltant d’un 70%, però no es pot determinar perquè moltes vegades no es consulta esperant que se solucioni sol o automedicant.

Els motius són diversos, però primer s’han de classificar en la tipologia del dolor:

 

NO MECÀNIC

És el més consultat ja que es un dolor constant, que no cedeix amb repòs, que no deixa dormir, més freqüent en menors de 10 anys, pot tenir relació amb malalties més importants, pot estar acompanyat de febre, pèrdua de pes, infeccions…

 

MECÀNIC

És el més comú, sol ser poc intens, inconstant, relacionat amb alguna causa, no desperta per la nit, es difícil de localitzar i millora amb repòs. Apareix sobretot a partir dels 10 anys i es sol localitzar a la zona lumbar. Pot tenir diferents causes i existeixen factors de risc que s’han de conèixer per evitar-lo.

FACTORS DE RISC:

    •  Desequilibri de la musculatura que fa de suport a la columna.

    •  Sobrepès/obesitat

    •  Sedentarisme i/o inactivitat

    •  Factors psicosocials, estrès, símptomes per imitació…

    •  Mals hàbits posturals en caminar o en treballar a l’escriptori

    •  Encès de pes a les motxilles i mal col·locat

    •  Esports amb molt d’impacte

Com el podem millorar o prevenir?

Des de la fisioteràpia i l’exercici terapèutic ajudem a prendre consciència del seu cos, a treballar la musculatura estabilitzadora de raquis, ajudar a l’adherència de l’activitat física, promovent hàbits de vida saludable, incorporant l’exercici en el seu dia a dia.

El medi aquàtic ens pot ser beneficiós pel fet de treballar amb poc impacte, per ser un medi que sol agradar i que ens aporta molts beneficis en l’àmbit de consciència corporal.

L’activitat física és beneficiosa, ja que ajudarà a potenciar la musculatura ajudant a un correcte creixement i desenvolupant les capacitats físiques i mentals. Per ajudar a pal·liar i fer que no aparegui el mal d’esquena s’ha de treballar el múscul, enfortir-lo i fer-lo més flexible, s’ha de treballar la propiciació i l’equilibri, sense deixar enrere les altres capacitats físiques.

A DIR GIMBE us volem ajudar, per això estem acabant tots els preparatius per presentar-vos una nova classe: Esquena Sana Juvenil, de la ma del Jonatan Caro, fisioterapèuta del club.

D’aquí ben poc us donarem tots els detalls!!!

Jonatan Caro

Fisioterapeuta de DiR Gimbe.