Salut postural

Cuida’t l’esquena

.

Sou molts el què veniu al Gimbe i ja heu incorporat en la vostra rutina activitats posturals o preventives / rehabilitatives per a la salut de l’esquena.

Aquestes activitats a la nostra graella van representades des del cos consciència, pilates, ioga, hipopressius, salut esquena, body art. Cada una d’elles, amb un èmfasi diferent i una focalització més o menys específica a alguns dels factors que fan que tenir una bona salut d’esquena estigui a les nostres mans.

.

Però, què és una bona postura?

Una bona postura bé representada per l’alineació, quan estem drets, de diferents parts del cos en un mateix eix. Des del lòbul de l’orella, les espatlles, el maluc, l’ós del fèmur, el genoll, i la part anterior dels ossos del turmell.

És fàcil de contrastar-ho, posa’t de costat, en un mirall, i tu mateix/a podràs veure si tens o no una bona postura. Tens totes les parts esmentades alineades en un mateix eix? O n’hi ha que passen per davant o darrere d’aquest eix?

Aquesta alineació fa que les diferents estructures músculo-esquelètiques no hagin de suportar més pes ni tensió de què és necessari i és per tant eficient i saludable.

Així per exemple, una desviació del cap, normalment cap endavant de l’eix esmentat, suposa un increment del pes del cap, que aleshores es tendeix a compensar amb altres desviacions -per exemple amb rotació anterior de les espatlles, o inclús un excés de corba dorsal. De fet, cada compensació, comporta al seu torn una altra compensació, doncs les diferents estructures estan interconnectades i relacionades les unes amb les altres.

.

Més enllà doncs, dels consells que adjuntem a continuació per mirar de prevenir lesions d’esquena, us animem a incorporar en la vostra rutina física, activitats encaminades a millorar la salut postural, reforçant la musculatura així com estirant-la i relaxant-la. Consulteu la nostra graella.

21

Per evitar lesions d’esquena procura:
  • No aixecar pesos pesants amb flexió (des de la cintura) de la columna
  • No aixecar pesos pesants i aleshores afegir torsions de columna
  • Activa la musculatura abdominal en aixecar pesos
  • Aixeca pesos a poc a poc, és més segur en reduir la força de tracció.
  • Intenta no seure per períodes massa llargs de temps.
  • Redueix el sobrepès, especialment si s’acumula al tronc (panxa-pit)
  • Deixa de fumar doncs fa que disminueixi el flux de sang cap als discos vertebrals, accelerant-ne la degeneració.